כאן מדפיסים תרגיל גזירה שיעזור לכם עם הילדים ללא עלות.
כל כך הרבה שאלות יש סביב גזירה במספריים שאנסה לעשות כאן סדר. תרגול גזירה מלווה לא פעם בחששות אצל ההורים, אבל ארגיע אתכם כ יש סוגים שונים של מספרים ותרגילי גזירה ברמות אתגר שונות ומותאמות לשלבי ההתפתחות של הילדים שאציג בהמשך. בגישה המונטסורית אנו מבודדים קושי ומתקדמים בשלבים לפי הקצב והיכולות של הילדים. בנוסף, זכרו תמיד כמו כל הפעילויות כאן – בגיל הרך ההתנסות בגזירה במספריים והתרגול היא בהשגחה של מבוגר.
באיזה גיל מתחילים? זו שאלה הראשונה שחוזרת על עצמה. התשובה- זה תלוי ילד ותלוי התפתחות. אתם גם תראו ילדים שנמצאים בתקופת רגישות לגזירה- הם מתבוננים על ילדים אחרים גוזרים ולא מורידים את העניים או מבקשים לגזור בעצמם. זה מתחיל באזור גיל שנתיים.
באילו מספריים? חשוב להקפיד שהמספריים יהיו בגודל של הידיים של הילדים. אפשר להתחיל עם מספרים מפלסטיק לגזירה המותאמים לגזירה של בצק לפני שעוברים למספריים רגילות. לילדים שמתקשים בפעולת הפתיחה יש מספריים עם קפיץ שמסייע לפתיחה ולתרגול הגזירה שבשלב מסוים ניתן להרים את הקפיץ ולגזור בצורה רגילה, חשוב שלמספריים יהיו עם קצוות עגולים ומסה מפלסטיק. ובמידה והילדים שמאליים- אז יש לרכוש מספריים לשמאליים.
איך אוחזים במספריים? שני האגודלים, של היד הגוזרת ושל היד העוזרת, פונים כלפי מעלה לכיוון התקרה. כדי לתרום ליציבות של היד הגוזרת כדאי ללמד את הילד להצמיד את הזרוע והמרפק לצד הגוף אותו. ניתן לעזור לילד על ידי הדבקת מדבקה של חייכן או כל מדבקה אחרת- על האגודל של היד הגוזרת, זה יתמוך בפעולת הגזירה ויסייע לו לבדוק את עצמו ולתקן בהתאם לבד.
מה להניח במגש? מספריים, ניירות לגזירה ופח לזרוק את השאריות.
הכנה לגזירה ומה עושים כשילד מתקשה? ההכנה לגזירה מתבצעת קודם ובמקביל להקניית המיומנות. פעולת הפתיחה והסגירה של מספריים מתרחשת כל הזמן בעזרת תרגול מוטוריקה עדינה. שיש כאן באתר ובקבוצת הפייסבוק -לחצו כאן, תרגילי מוטוריקה עדינה. לדוגמה: ההנחת אטבי כביסה על גבי סלסלה/קרטון, תרגילי העברה של מוצקים במלקחיים ופינצטות בגדלים שונים, תרגול אחיזת שלוש שאצבעות ואחיזת פינצטה על ידי תרגילי העברות של חפצים קטנים מכלי לכלי, השחלות, ציור בעזרת צבעים שבורים ועוד (מוזמנים לחפש כאן באתר ובקבוצת הפייסבוק דוגמאות רבות). במידה וילד מתקשה בגזירה יש ליצור עברו הזדמנויות לתרגול מוטוריקה עדינה וכמו שנאמר לפני להשתמש תחילה במספריים עם קפיץ (המלצה זו אינה מחליפה אבחון/טיפול אצל מרפאה בעיסוק במידה ונדרש).
חומרים לגזירה: ניתן להתחיל בגזירה של בצק רך. ניצור נחשים מבצק ונניח ואותם במגש ואפשר תחילה עם מספריים מפלסטיק לחיתוך בצק או עם מספריים לילדים. לילדים רבים נוח להתחיל גם עם קשיות שתיה שיציבים ונוחים לגזירה. לאחר מכן נגזור עבור הילדים רצועות של בריסטול (1-2 ס"מ) כך יהיה קל יותר לילדים להתאמן בגזירתם בפעם אחת וכך יחוו הצלחה שתעודד אותם להמשיך ולגזור. בהתחלה נאפשר להם גזירה חופשית, בהמשך ניתן להוריד את התרגיל כאן– ולגזור לפי קווים ישרים וקצרים, קווים ישרים וארוכים ולאחר מכן קווים מפותלים קצרים וארוכים. אחר כך ניתן לגזור צורות לפי הקו וספירלות. ילדים מאוד אוהבים לגזור דמויות מעיתונים ולהדביק לקולאז' .תנו לילדים לגזור חומרים שונים ולשלב אותם ביצירות שלהם: דפים צבעוניים, בריסטולים צבעוניים, עיתונים, קרטון גלי, מנקי מקטרות, צמר, קשיות, סול, בד לבד ועוד