בדקנו מה קורה שחותכים את התפוח?
ניתן גם לבדוק צבע ונפח (גודל)
ניסינו אוויר, חומץ, מים, חלב, שמן ואני ממליצה לנסות גם מיץ לימון. תנסו עם חומרים שיש לכם בבית.
הילדים יכולים לעלות השערות. לרוב ילדים בני 3+ יגידו שהוא יחליף צבע/יהפוך לחום/צהוב ואולי הגודל של התפוח ישתנה?
בואו נראה מה יתרחש ? ומה יתרחש אם התפוח החתוך יבוא במגע עם חומרים אחרים?
בקשר לתפוח ולשינוי הצבע- לפי מכון דוידסון כאשר הפרי נחתך מתרחשים שני דברים: (1) הרקמה נפצעת. (2) חמצן בא במגע עם הרקמות הפנימיות. השילוב הנ"ל גורם לכך שאנזים בשם פוליפנול אוקסידאז (polyphenol oxidase, PPO) המצוי בתוך הכלורופלסט נחשף ומחמצן תרכובות פנול המצויות באופן טבעי ברקמה. אותן תרכובות פנול חסרות צבע במצבן הראשוני הן בעלות צבע חום במצבן המחומצן.
בקשר לחומרים עמם בא במגע- מעניין לראות מה מתרחש לתפוח כשהוא בא במגע עם כל מיני חומרים אחרים. הילדים מאוד נהנים מזה! השינוי מתרחש בהתאם לתרכובות הקיימות בחומר עצמו, אנחנו נתייחס בעיקר לרמת PH- רמת החמצון שלהם, ככל שיותר גבוה- הוא ישחיר הרבה יותר מהר.
(בטוח שגם החומרים הנוספים שקיימים בחומר משפיעים על התוצאות אני מתייחסת רק לרמת החמצון).
.
תנסו לבדוק כל כמה זמן, אחרי שעה ואחרי לילה וכך הלאה.
אצלנו בהתחלה התפוח שבחומץ השחיר ואחריו המים ובהמשך האוויר השחיר והתכווץ הרבה יותר